arama kelimesi

🔎

bölgesine göre

ilgili

Ek tanı

Alerji (1)Alerjik Vaskülit (98)Atopik Egzama (193)Bullous Impetigo (16)Büllü Pemfigoid (94)Eozinofilik Selülit (5)Epidermolysis Bullosa Acquisita (13)Epidermolysis Bullosa Hereditaria (54)Eritema nodozum (39)Erythema Annulare Centrifugum Darier (26)Erythema Exsudativum Multiforme (47)Erythema Infectiosum (13)Exanthema Subitum (2)Herpes Gestationis (23)HIV-Enfeksiyonu (12)Impetigo Herpetiformis (6)Jeneralize Püstüler Psoriyazis (16)Jessner-Kanof lenfositik deri infiltrasyonu (13)Kizamik (10)Kizamikçik (1)Kizil (2)Kronik Kutanöz Greft-versus-Host-reaksiyonu (6)Lichen Aureus (6)Lichen Planus (102)Lineer IgA Dermatozu (4)Livedo Reticularis (41)Lues Connata (1)Lupus Pernio Besnier (9)Lyell Sendromu (36)Mantar Mikozu (104)Pemphigus Foliaceus (19)Pemphigus Vulgaris (67)Pityriasis Lichenoides Chronica (25)Pityriasis Lichenoides et Varioliformis Acuta (Mucha-Habermann) (13)Pityriasis Rosea (17)Pityriasis Rubra Pilaris Devergie (44)Progresif Pigmente Purpura (18)Psödo-Lenfoma (diger tipleri) (11)Purpura Annularis Telangiectodes Majocchi (8)Purpura Rheumatica (7)Purpura (1)Quincke Ödemi (5)Sekonder Frengi (51)Sezary Sendromu (15)Sistemik Lupus Erythematosus (33)Stevens-Johnson Sendromu (65)Subakut Kutanöz Lupus Eritematozus SCLE (61)Subkorneal Püstüler Dermatoz (5)Sweet Sendromu (65)Urticarial Vasculitis (9)Ürtiker (20)Uyuz (45)Virüs Ekzantemi (18)

Ilaç Erüpsiyonu

Açıklama

Bir ilacin agiz yolu ile alinmasindan, parenteral kullanimindan veya lokal olarak uygulanmasindan kaynaklanan istenmeyen deri reaksiyonlari. Bunlar birçok morfolojik patern gösterebilir ve çesitli lezyon tipleri olusturabilirler. EKSANTEMATIK REAKSIYONLAR ilaçlara karsi gösterilen tüm deri reaksiyonlarinin en sik görülenilidir. Lezyonlar skarlatiniform, rubelliform veya morbiliform olabilirler veya küçük papüller içeren bir erüpsiyondan olusabilir. En ender gözlenenleri büyük maküller içeren erüpsiyonlar, polisiklik ve kendi ekseni çevresinde dönen eritem ve retiküler erüpsiyonlardir. SABITLENMIS ERÜPSIYONLAR karakteristik olarak ilaç her uygulandiginda ayni bölgede nüksederler. Akut lezyonlar sinirlari belirli eritem plaklari ve koyu kirmizi veya kahverengi olan ödemdir. Üzerlerinde bül olusumu gözlenebilir. Her maruziyet sonunda, etkilenen bölge sayisi artabilir. PSÖDOLENFOMATÖZ ERÜPSIYONLAR birkaç antikonvülzan ilaç ile iliskilidir. Ates, jeneralize bir döküntü ve lenfadenopati karakteristik bulgulardir. Diger ilaç erüpsiyonu tipleri arasinda MAKÜLOÜRTIKERYEL ve ERITEMATOBÜLÖZ reaksiyonlar yer almaktadir. Ilacin indükledigi Lyell sendromu büyük olasilikla bir eritematobülöz ilaç erüpsiyonunun en yogun ve en ciddi çesidi olarak kabul edilebilir.

eş anlamlı

Ilaç Erüpsiyonu

OLMS

[tr-TR] Dermatitis Medicamentosa, Derma

İmajlar

5 Tanı ile ilgili imajlar
Lokalizasyon: üst bacak, Tanı: Ilaç Erüpsiyonu Lokalizasyon: tün vücut görünümü, Tanı: Ilaç Erüpsiyonu Lokalizasyon: sirt, Tanı: Ilaç Erüpsiyonu Lokalizasyon: sirt, Tanı: Ilaç Erüpsiyonu Tanı: Ilaç Erüpsiyonu